Информационный ресурс о строительстве и ремонте
Инженерные коммуникации
97
0
Нравится 0

Розміри витяжки для кухні - різноманітність параметрів, особливості вибору

Розміри витяжки для кухні - різноманітність параметрів, особливості вибору
Витяжка для кухні - це важливий елемент, який витягує повітря і видаляє з нього бруд, жир, неприємні запахи. Для ефективного очищення повітряних мас потрібно заздалегідь розрахувати розміри кухонної витяжки. Зробити правильний розрахунок потрібно з урахуванням розмірів плити і інших важливих критеріїв.

Вимоги до витяжки


Витяжка є пристроєм, який очищає повітря від забруднень, що утворюються в процесі приготування. Основним параметром вибору приладу є продуктивність, безпосередньо пов'язана з потужністю.

Існують норми СНиП, в яких прописані критерії для різних типів кухонь. Для кухні з електричною плитою з двома конфорками підбирається витяжка з продуктивністю 60 куб.м. / год. Для трьох і чотирьох конфорок ці значення будуть дорівнювати 75 куб.м. / год і 90 куб.м. / год. Для газової плити потрібно 100 куб.м. / год.

Для проведення самостійних розрахунків існує формула, по якій знаходиться мінімальна витяжна продуктивність: Р = 12 × S × Н , де Р - потужність (продуктивність), S - площа кухні, Н - висота кухні. Коефіцієнт 12 встановлює СЕС.
Розміри кухонного гарнітура не прямо пропорційні продуктивності. Різні моделі можуть мати однакову потужність, але відрізнятися габаритами, тому слід дивитися на паспортні дані.

Види витяжок за способом кріплення


Від методу фіксації безпосередньо залежать розміри кухонної витяжки. Є кілька різновидів:

• Підвісні. Прилад кріплять над плитою. Він містить фільтри, які періодично потрібно міняти. Розміри можуть бути компактними, тому такий пристрій можна розмістити навіть на невеликій кухні.
• Вбудовувані. Прилад необхідно вбудувати в шафу або інший короб, який купується в магазині або виготовляється самостійно. Може мати висувну панель, яка збільшує функціональну площу на час роботи витяжки. Вбудовування пристрою в шафу має переваги з точки зору дизайну.
• Купольні. Мають високу потужність і підключаються до центральної вентиляції. Бувають різної форми. Висота купола може досягати 125 см.
• Кутові. Підходять для монтажу в нестандартних кухнях, де через конструктивних особливостей неможливо використовувати інші моделі.

Відповідний тип можна вибрати залежно від індивідуальних особливостей приміщення. Витяжка може підключатися до вентиляції для витягування повітря, тому потрібно враховувати необхідність монтажу труб.

Ширина витяжки


Найважливішим параметром при розрахунку габаритів є ширина. Згідно з вимогами вона повинна відповідати габаритам вручений поверхні або бути трохи більше, щоб ефективно очищати всі повітряні маси. Менше брати не можна, інакше частина виділень буде проходити повз витяжки та осяде на стелі.

У продажу можна знайти різні по ширині витяжки. Найбільш поширена ширина 60 см. Модельний ряд надано також виробами з наступними стандартними розмірами: 30 см, 45 см, 50 см, 80 см, 90 см, 100 см і 120 см. Останні два види продаються нечасто, так як вони практично не використовуються на звичайних квартирних кухнях. Їх основна область застосування - ресторани і кафе з професійними кухонними плитами, для яких витяжки виробляються на замовлення.


Вибір глибини і висоти


Глибина враховується для купольного і вбудованого воздуховода. Багато сучасні вироби з куполом виготовляються у вигляді квадратів, тому їх довжина і ширина рівні. Глибина варіюється в межах 45-90 см.

У разі вибору вбудованого пристрою критерій розмірів залежить від габаритів шафки, в який витяжка буде встановлена. Більшість рециркуляційних моделей мають висувну панель, яка збільшує їх глибину і підвищує ефективність роботи.

Вироби купольного типу можуть мати висоту в 125 см. Це потрібно враховувати при покупці і заздалегідь планувати розміщення так, щоб прилад помістився.

Необхідно враховувати мінімальну дистанцію між плитою і витяжкою. Для газових плит воно становить мінімум 65 см, для електричних не менш 60 см. Якщо використовується похила витяжка, відстань буде дещо менше - 55-65 см для газової плити і 35-45 см для електричної.
Зменшувати висоту не слід. Це може привести до небезпечної ситуації або виходу витяжки з ладу. У разі збільшення значення може погіршитися продуктивність роботи, тому слід дотримуватися наведених норм.

Застосування воздуховода


На розміри і розташування витяжки впливає необхідність підключення до повітропроводу. Кращим варіантом є розміщення пристрою під отвором для вентиляції. Це дозволяє максимально зменшити трасу воздуховода і підвищити продуктивність очищення повітря від забруднень.

Подібну установку не в кожній кухні можливо реалізувати. Тоді застосовують спеціальні труби. У цьому випадку також потрібно провести розрахунок їх правильного розташування, щоб трубопровід проходив під прямим кутом і мав невелику кількість вигинів.

Для роботи підходять труби з алюмінію або гофрованого пластику. Діаметр для витяжки на кухні становить 80, 100 і 129 мм. Перетин може бути квадратним і круглим. Для з'єднання використовують різні коннектори. Розміри перетину воздуховода і вихідного патрубка повинні збігатися, щоб контакт був безпечним і надійним, а відведення забрудненого повітря стабільним.

Труби можуть монтуватися прихованим або відкритим способом. У другому випадку полегшується ремонт і обслуговування але потрібно фіксація приблизно через кожен метр. Для з'єднання використовують кронштейни і хомути. Також в шахту ставиться клапан, що виключає проникнення сторонніх запахів назад в приміщення.




Оставьте свой коментарий...